Zavjetna kapelica Alojzije Stepinac

Mještani Aržana, zaseok Žaje, sjedinjeni u ljubavi prema Crkvi, Bogu i Mučeniku zajednički podigoše navrh sela kamenu zavjetnu kapelicu Blaženi Alojzije Stepinac. Na istom mjestu nekada se vadio i kamen za gradnju naše župne crkve Svi Sveti. Svečano otvaranje i blagoslov kapelice 8. kolovoza 2009. godine, uz mnoštvo mještana, rodbine i prijatelja obavio je don. Ante Čipčić. Mještani zaseoka Žaje dogovoriše da se od sada i ubuduće početkom mjeseca kolovoza ima vršiti okupljanje svekolikog puka hvaleći i slaveći kroz sv. Misu ime našeg zavjetnika i blaženika.

Naš zavjetnik rođen 8. svibnja 1898. g. u Krašiću, odučio je postati stvarni heroj, svetac i mučenik za Crkvu koju je Krist utemeljio na neuništivom kamenu Petrove vjere. Koliko je samo naš blaženik trpio podnoseći klevete i laži u montiranom sudskom procesu, kada ga komunističke vlasti 1946. g. osudiše na 16 godina strogog zatvora.

Ponižen i bolestan, naš blaženik umire 10. veljače 1960. g. ali ostaje do smrti vjeran Rimu i domaćoj Crkvi.

Naš čovjek izrastao na kamenu, trpio je i nosio svoj križ, ali uvijek je ostao vjeran Crkvi, svome mjestu i domovini. Tako se mnogi odazvaše pozivu u obrani domovine od srbočetničkih osvajača. Na ratištima lijepe domovine ostadoše naši mučenici, Petar, Josip, Denis i mnogi drugi. Neka nas i ova zavjetna kapelica podsjeća na mučeništvo i pobjedu dobra nad zlom. Zavjetnu kapelicu izradiše hercegovački klesari, a kip blaženog Alojzija Stepinca kupiše mještani zaseoka Žaje.
 

Posljednje vijesti

Nove stranice ZD Aržana

Prestavljamo Vam nove, sadržajnije web stranice Zavičajnog društva Aržana.

Cilj ovih web stranica je predstavljanje ...


Apartmani S-A
Facebook profil zavičajnog društva Aržano